Rotterdam

We weten allemaal dat Rotterdam veruit de mooiste stad van de wereld is en Feijenoord de allermooiste voetbalclub. Ik geef toe, het openluchtmuseum Amsterdam heeft ook wel wat, Parijs mits stomdronken met een roze bril, Londen – ach laat maar, New York is aardig en Sydney best wel leuk, maar het haalt het allemaal lang niet bij mijn eigen, schitterende Rotterdam.
Waar nu woontorens staan meerde lang geleden het Katendrecht pontje aan, eeuwenlang een belangrijke schakel in het verkeer tussen Nederland en België (en verder). De wolkenkrabbers Montevideo en De Rotterdammer staan op het ruim een eeuw geleden verdwenen dorp Katendrecht, waar rijke Rotterdammers, zoals de Pincoffs hun buitenverblijven hadden. Het graven van de Rijnhaven(1895) en de Maashaven (1905) maakte een einde aan het ooit zo mooie plaatsje en degradeerde het tot een grote, brede pier die nu dezelfde naam draagt.
Rotterdam Zuid (Charlois en Katendrecht) werden rond 1900 door Rotterdam geannexeerd en kreeg de bijnaam Boerenzij. De Kop van Zuid is onderdeel van een masterplan om de psychologische grens van de brede rivier  tussen beide gescheiden stadsdelen te slechten. Gelukt, want de Kop van Zuid kan je met enig fatsoen niet meer boers noemen.