Meteen naar de inhoud

Teun van Duijvenbode - mandolines

Muziek

Teun van Duijvenbode - mandolinebouwer

Deze F-style mandoline (links) heb ik in 2019 van Hans de Bezemer overgenomen. Toen ik even op het instrument speelde, verbaasde mij de vastheid de toon en twijfelde niet. Het is een door Teun van Duijvenbode handgebouwde bluegrassmandoline. Eenmaal in mijn handen, raakte ik mijn oude Tennessee mandoline niet meer aan en leende die zelfs uit.

Na ruim anderhalf jaar gebruik kostte mij het spelen van de noten op de eerste frets steeds meer moeite. Misschien was dat al zo vanaf mijn aanschaf en was het mij niet eerder opgevallen omdat ik pas recent intensief mandoline speel. Eindelijk keek ik eens goed en zag dat de nek nodig versteld moest worden. Ik nam voor onderhoud/reparatie contact op met de bouwer.

Teun blijkt een zeer enthousiaste generatiegenoot en ik kreeg van hem de foto’s hieronder, die hij maakte tijdens de bouw van mijn mandoline.

Tennessee

Bij Teun in zijn werkplaats kocht ik meteen een mandoline erbij. Hij had op dat moment drie op voorraad. Eén had een viooltype kop, wat mij niet aansprak. De tweede had in het hout een prachtige nerfstructuur. Toch was de keuze niet moeilijk en het werd deze: