van manuscript naar boek

Betaalbaar

Goede afspraken

Eerst zien, dan geloven

wie ben ik

Personalia:
Geb: 1952
Gehuwd met Atie
Kinderen: Sietske en Frank
Kleinkinderen:
Romeo, Roos en Sara

Als Rotterdams jochie ben ik met mijn 15e gaan werken. Op mijn 17e ging ik varen, eerst op een binnenvaart tanker, daarna bij de Marine tot ik 5 jaar later aan wal weer op kantoor terecht kwam en ‘s avonds tweede kans onderwijs aan het avond gymnasium volgde. Na de sociale academie heb ik als maatschappelijk werker jongeren geholpen tot in de crisis begin ’80 de subsidiekranen werden dichtgedraaid. Om toch brood op de plank te hebben probeerde ik vier jaar lang als beroepsmuzikant de kost te verdienen, wat niet goed lukte, en rolde de IT in. Als docent programmeertalen heb ik een eigen bedrijf opgericht, dat enkele jaren later werd overgenomen. Daarna  hield ik mij ledig met diverse managementfuncties.

Al vanaf mijn tienerjaren schrijf ik verhalen en romans. Ik kwam er al snel achter dat je geen verhalen kan schrijven zonder te weten waarover je schrijft en dat gedegen research noodzakelijk is. Ik nam daarom mijn toevlucht tot sciencefiction. Daar ben ik van genezen, want die boeken gaan meestal nergens over.
Nu heb ik tijd en middelen om zowel te schrijven als research te doen, wat resulteerde in tot nu toe drie boeken en heb daarbij drie redacteuren en evenzoveel correctoren versleten (zie mijn blog over mijn ervaringen).

Ik lees geen tweehonderd boeken per jaar (zie blog). Ik neem de tijd voor een boek, dus het zijn er hooguit vijftig. Op het gymnasium heb ik literatuur onderwijs gehad van fantastische docenten Nederlands en van hen geleerd boeken goed te lezen en ze te analyseren: wat staat er tussen de regels, de bekende horror-vraag: Wat bedoelt de schrijver?

Een greep uit mijn favorieten: De Aanslag van Harry Mulisch, De Donkere Kamer van Damokles, verschillende werken van Philip Roth, De Oude man en de zee van Ernest Hemingway en Druiven der Gramschap van John Steinbeck.

Feedback: Redactie en proeflezen

Je hebt het laatste hoofdstuk van je boek geschreven en je denkt dat je klaar bent. Meestal is dat niet het geval. Laat eerst je manuscript door anderen laten lezen voor je het uitgeeft en, belangrijk, laat het redigeren. Als ik het over redactie heb, spreek ik niet over zinsconstructies, taal- en spellingcorrecties, maar over inhoud. Zijn de dialogen levensecht, je scènes geloofwaardig? Heeft het boek tempo en consistent ritme? Is je verhaal wel interessant genoeg?
De visie van een redacteur is persoonlijk daarom adviseren wij om je boek aan minimaal twee redacteuren en drie proeflezers aan te bieden. Familie en vrienden kan je niet gebruiken. Zij kennen je humor, smaak en emoties en zijn daarom niet representatief als onbevooroordeelde lezers.

eBooks

Een eBook maken van een word document is niet moeilijk, je kan het zelf als je handig bent met HTML en CSS. Nadat het eBook geconverteerd is, controleer je pagina voor pagina en corrigeer je de CSS van alinea’s die niet goed worden weergegeven. Tenslotte valideer je de ePub en verbeter je de fouten die de validator aangeeft.
Als je tegen die klus opziet, converteer ik je word document naar het ePub en Mobi formaat. Ik hanteer een ‘no-cure, no-pay’ systeem, dat wil zeggen dat je vooraf een proef (ePub) toegezonden krijgt. Ben je niet tevreden, even goede vrienden. Pas na de proef geef je definitief opdracht, die ik na betaling uitvoer.

Opmaak binnenwerk

Ik kan ook tegen een aantrekkelijk tarief je pagina-opmaak verzorgen. Ook dit gaat via het ‘no-cure, no-pay’ procedé. Ik lever jou een tiental proefpagina’s aan voor je definitief de opdracht geeft.

Recensies

Is je boek af? Dan heb je recensies nodig om je boek te kunnen verkopen. Wij lezen je boek, schrijven een recensie en na jouw goedkeuring plaatsen we de recensies op onze blog, bol, bruna, hebban en standaard boekhandel (mits je boek op die sites vermeld wordt).

tarieven*

Redactie

tot 20.000 woorden €150
20.000-50.000 woorden €250
50.000-100.000 woorden €350.

Inhoudsbeoordeling, plot- en karakterconsistentie etc.

Proeflezen

tot 20.000 woorden €25
20.000-50.000 woorden €37,50
50.000-100.000 woorden €50

uitgebreid leesverslag

eBook

Eenvoudig €0,25 per pagina
Met afbeeldingen €0,35 per pagina
Complex (bv. formules) €0.60 per pagina

Eerst zien, dan geloven

Opmaak binnenwerk

€ 1,10 per tekstpagina
€ 3,50 per pagina met afwijkende opmaak (bijv. pagina’s met foto’s of tabellen)

Eerst zien dan geloven

 

Recensie

tot 20.000 woorden €25
20.000-50.000 woorden €37,50
50.000-100.000 woorden €50

Incl. flaptekst beoordeling

Veilig en betrouwbaar

Geen addertjes onder het gras. Voor alles geldt: no cure, nopay.

* Op basis van het aangeleverde manuscript kan in overleg van deze prijzen worden afgeweken.

meer weten?

Interesse of vragen?