Wat koop je voor Reading Challenge?

Over boeken, schrijven en uitgeven

Tweehonderd boeken per jaar

De Platenzaak - Rachel Joyce

Dergelijke aantallen kom je als “reading challenge” tegen op Goodreads. Met alle respect, maar tweehonderd boeken per jaar? Anderhalve dag voor een boek? Zouden ze denken na ze er weer een uit hebben: wat heb ik nou gelezen of wat ben ik wijzer geworden van dit boek? Laatst las ik na veel jaren The Old Man and the Sea van Hemingway nog eens. Ik kon er een paar dagen op teren. Wat een prachtboek, wat een diepgang!

Een paar weken terug heb ik mijn laatste manuscript laten redigeren en wat blijkt? De redacteur had maar één aspect van het verhaal opgepikt. Consequent was de rest dan ook geschrapt. Dat krijg je als je te veel leest. Je gunt jezelf geen tijd om de tekst en wat tussen de regels staat tot je te laten doordringen.

Waar gaat De Platenzaak van Rachel Joyce (2018, aanrader!!!) over? Gaat dat over de liefde tussen Frank en Ilse? Natuurlijk niet. Daar is het een veel te goed boek voor. Het zijn boeken waarvan je lang kan nagenieten. Dat mis je natuurlijk als je 200 boeken per jaar leest. Dan krijgt het niet de tijd om door te dringen en dat gebeurt al helemaal niet als je niet verwacht (of misschien zelfs niet weet) dat het verhaaltje alleen maar de drager is van wat de schrijver eigenlijk vertellen wil. (Wat bedoelde Hemingway met zijn Old Man and the Sea? Vertelde hij alleen het verhaal van een oude man die heel ver de zee op gaat omdat hij dichtbij niets meer vangt?)
Literatuur is niet beeldhouwen met taal (Buwalda), literatuur is het vertellen van een verhaal waar de lezer wijzer van kan worden. Als het goed geschreven is, dan is dat een pluspunt.