Eens maar nooit weer

Bryggen (Bergen)

Zoals voor iedere vakantie, zag ik er flink tegenop. Meestal is dat gevoel meteen over zodra we bevrijd uit het oncomfortabele vliegtuig onze eerste stappen op vreemde bodem zetten. Helaas konden we onze transfer naar het hotel niet vinden. De Noren spreken goed Engels, beter dan wij Nederlanders, maar de taxichauffeurs konden ons niet wijzer maken. Uiteindelijk zei iemand dat we de “gewone” bus moesten hebben. Dat begon goed.

Het Thon hotel, dicht bij Bryggen, was uitstekend. Bergen is een leuke stad, waar je er zeker van bent dat je nat wordt. Het kabelbaantje naar de top van de berg stond ergens midden op de helling vast, wat ons tripje naar het uitzonderlijk mooie uitzicht verhinderde. Geeft niks, het Hanze-kwartier (Bryggen) is een bezoek meer dan waard en we hebben ons prima vermaakt tot we om een uur of zes aan boord gingen.

De Hurtigruten is een postdienst en functioneert ook als zodanig. Sommige plaatsen worden voor hooguit een half uur aan gedaan (laden en lossen), andere, grotere plaatsen, drie tot vier uur. Noren stappen op de boot om bij een volgende haven weer van boord te gaan. De ms Lofoten is een oud (1964) en klein schip en is niet uitgerust om tegemoet te komen aan veeleisende toeristen. Het eten aan boord was uitstekend bedienen door vrolijk, grappig, hulpvaardig en voorkomend personeel. Klein en oud, is het schip charmanter en aantrekkelijker dan de moderne Hutigruten vloot.

Trondheim

Vrolijk, grappig, hulpvaardig en voorkomend personeel.

Tijdens de eerste drie dagen op de ms Lofoten deden we Trondheim en Ålesund aan. Trondheim is een mooie, leuke stad. Ålesund is als de meeste Noorse steden: saai, leeg en klein. Na meer van dat soort plaatsjes komen we in Torsøy dat een schitterend uitzicht over het fjord biedt. Natuurlijk zijn we naar de Noordkaap geweest en werd tenslotte Kirkenes dicht bij de Russische grens aan gedaan. Vandaar vaart de boot dezelfde route terug naar Bergen.

Lofoten (Trolfjord)
Dick Scholten, fotografie
Lofoten

Misschien zijn er mensen die cruises leuk vinden. Ik hoor niet bij die groep. Onderweg las ik hoe Rob van Essen in De Goede Zoon zijn moeder citeert die zich verbaast over al die oude mensen in het verzorgingstehuis. Zo voelde ik me ook aan boord van de Lofoten. Robs moeder vergat dat zij zelf ook zo oud was, net als ik dat vergat tussen mijn mede passagiers. Niettemin leerden wij leuke mensen kennen. De praatgrage Noor Børge, de vrolijke Krista, een grappige Duitser, die er achter wilde komen waarmee de gekweekte zalm wordt gevoerd, en hebben we veel plezier gehad met Astrid en Ieke. Natuurlijk, de natuur is schitterend mooi, vooral de Lofoten, waar we met een klein bootje zeearenden fotografeerden. Nee, het probleem zat in mij: ik voelde me opgesloten, werd chagrijnig van het zitten en begon vanaf dag drie af te tellen naar dag twaalf. De Hutigruten begon me almaar meer tegen te staan. De prijzen van excursies zijn schrikbarend hoog en kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het een zeer slim commercieel concept is. Post en lading vervoeren en ook nog flink aan passagiers verdienen. 

Nee, voor mij was dit een avontuur uit de categorie eens maar nooit weer.

Zeearend
Noordkaap