De Bourgondiërs

Over boeken, schrijven en uitgeven

Niet alleen voor Charloisers een must-read

Als je zoals ik, geboren bent in het aan Karel de Stoute geschonken Charlois (sinds 1895 een wijk van Rotterdam), in bomen bent geklommen op het Karel de Stouteplein en naar de kerk ging aan de Boergoensevliet, dan heb je natuurlijk wat met Bourgondiërs. Dan weet je ook dat de Nederlandse geschiedenis niet begint met Willem van Oranje. Natuurlijk missen wij het Bourgondisch karakter van onze zuiderburen, dat mankement is het gevolg van het begin van de bloei van Amsterdam, Haarlem, Leiden en Rotterdam, die dateert van na de ondergang van Bourgondië (en te danken is aan de val van Antwerpen, Gent en Brugge).

Bart van Loo beschrijft de oorsprong van De Lage Landen en, mits je de geschiedenis van na de Tachtigjarige oorlog een beetje kent, begrijp je waarom het nu is zoals het is. Extra eyeopeners zijn de pre-renaissance beeldhouwwerken van de Haarlemmer Klaas Sluter en het schilderwerk van de uit Nijmegen afkomstige Johan Maelwel (Malouel). Voor mij was dat nieuw, dus dat werd een reisje naar Dijon deze zomer en en roetsjte ik niet voorbij Beaune, maar bezocht daar het Hospices.

Het boek van Bart Van Loo is niet alleen voor Charloisers een must-read. Iedereen die van geschiedenis en kunst houdt geniet gegarandeerd van deze 600 pagina’s met prachtige illustraties. Zie ook Dijon en Beaune.