De Bokkensprong

Over boeken, schrijven en uitgeven

De Bokkensprong van Gerard Mulder (2005) is een zeer vermakelijk boekje van 143 pagina’s. Voor de research van nieuwe roman – meer een detective – moest ik wat meer te weten zien te komen over waarom een jonge(re) vrouw voor een relatie met een oude(re) man kiest, vandaar dat ik op dit boekje stuitte. Het is geen roman, geen fictie maar Mulder beschrijft op prachtige wijze wat hemzelf is overkomen. Drie citaten:

“Tot de vele misverstanden tussen mannen en vrouwen (…) behoort het levende idee dat de waarde van een boodschap zit in de inhoud ervan. (…) Voor vrouwen daarentegen (…) luidt de essentie als volgt: ‘Ik stuur jou een boodschap, en dat betekent dat ik heel erg met jou bezig bent’”

“Wanneer een man voor het eerst een vrouw ziet, (weet hij na een seconde) of hij met deze vrouw naar bed wil. (…) Hoe werkt deze vrouwenscanner? (…) Heeft zij een harmonische gezicht waarin alles proportioneel juist is geordend? Heeft ze veel haar? (…) Slanke nek? Sierlijke schouders? Slanke taille? Borsten of geen borsten?”
(Mulder vertelt tegen zijn vriendin hoe zijn persoonlijke vrouwenscanner werkt en zij kan na een poosje de uitkomsten van zijn scanner voorspellen. Ook vrouwen hebben zo’n scanner, vertelt zij, maar daarover vertelt ze natuurlijk niets).

“Als hem (de oudere man) ten behoeve van het oplossen van een kruiswoordraadsel de exacte spelling van een woord wordt gevraagd, dient de oudere man het altijd feilloos te weten. Hoe achterhaald hij in zijn gedrag ook mag lijken, jongere generaties gaan er wel van uit dat hij nog degelijk onderwijs heeft genoten.”

Recensie op Bol:

Gerard Mulder (voormalig adjunct-hoofdredacteur van HP/De Tijd), 57 jaar, liet zijn vrouw met wie hij al twintig jaar samenwoonde in de steek voor journaliste Laura, 22 jaar jonger dan hij, en in bezit van partner en net geboren zoontje. Het begint mooi, maar loopt uiteindelijk niet goed af en Mulder blijft alleen achter, in ‘een donkere pijpenla met versleten meubels’. In dit openhartige verslag waarin hij zichzelf niet ontziet, beschrijft hij zijn eigen gevoelens, de reacties van zijn ex-vrouw, Laura en de buitenwereld, en wat er mis ging. Hoofdstuksgewijs komen alle clichés en taboes langs die aan zo’n verhouding kleven: de opwindende nieuwe seks, het vermeende vadercomplex van de jonge vriendin, het bekijks op straat, generatieverschilproblemen, wederzijdse jaloezie, wel of geen kinderen, zijn ouwelullengedrag, samenwonen of trouwen, haar langzaam terugtrekkende bewegingen als het te serieus wordt, zijn depressie enzovoort. Een goed geschreven, waargebeurd en ontnuchterend verhaal, waarin de lezer de treurige afloop al vrij snel ziet aankomen. Het vertelt niets nieuws maar zal velen aanspreken. ‘Mulder levert […] een trefzekere illustratie van het cliché van de oude bok en het groene blaadje’ schreef NRC Handelsblad.

© D. Scholten 2019 alle rechten voorbehouden