Betaalde Troost

Een Rotterdams boek

Daar is-ie dan. Betaalde Troost. Over de Schiedamsedijk en Katendrecht. Een Rotterdams boek met de Rotterdamse tongval.

Waarover gaat Betaalde Troost?

Henk, een uitgerangeerde en gefrustreerde journalist, ontmoet een Niek, een oude man die in de jaren veertig en vijftig uitbater was van een kroeg in de Katendrechtse Delistraat. De mooie dochter van Niek is de aanjager van Henks interesse, die leidt naar de geschiedenis van de gangster Klaas Kaasjager en een geheimzinnige moord op een havenbaron aan het einde van de oorlog. Henk probeert de moord op te lossen aan de hand van de verhalen van Niek en zo ook de gunst van Nieks dochter te winnen. Niet alleen krijgt hij een uniek beeld van een Rotterdamse gangster en de ontwikkeling van Rotterdam tot ’s werelds grootste havenstad in de jaren zestig, hij komt ook weer in contact met zichzelf.

Wat is de aanleiding om het boek te schrijven?

Een jaar of tien, vijftien geleden verdiepte ik me in de geschiedenis van Rotterdam en ontdekte dat ik daar, ondanks dat ik daar geboren en getogen ben, een volkomen verkeerd beeld van had.

Dus dan ben jij Henk als je schrijft ‘Hoe is het mogelijk dat ik me nooit heb afgevraagd wat de oorsprong is van straatnamen als Weena, Rode Zand, Achterklooster?’

In Amsterdam weet je dat je in de voetsporen loopt van Rembrandt als je over de Dam of de Rozengracht wandelt, maar ik denk dat weinig Rotterdammers weten wiens sporen je kruist als je in het stadhuis loopt of in het oude postkantoor. Wie was Koos Speenhoff en wat bedoelde hij met de dichtregels ‘De heele keet wordt afgebroken / De heeren krijgen nou d’r zin / De meides motten uit d’r zaakies / De burgemeester trekt er in’ ?

En dan Katendrecht

Die zeelieden met in hun kielzog de keurige heren moesten nadat de Polder was afgebroken en toen later de Schiedamsedijk gebombardeerd was, érgens naar toe natuurlijk. Katendrecht was de Chinezenwijk, dat is een geschiedenis op zich, en de Duitse bezetter hielp een handje met de wijk het karakter te geven waar het nu nog steeds bekend van is, hoewel de prostitutie en de drugs daar ook al weer decennia geleden zijn uitgebannen.

De eeuwigdurende strijd van stadsbesturen tegen obscure gebieden?

Het is een waterbed. Het steekt elders de kop weer op.  

Kaasjager

Hoofdpersoon Henk en gangster Kaasjager zijn verzinsels natuurlijk, maar ik heb het verhaal gecombineerd met waargebeurde anekdotes. Onder meer Pinkie, een politieagent, Arie de accordeonist, het verhaal van de boef die in de gevangenis zat tijdens het bombardement, de diefstal uit de Bijenkorf. Zo hebben meer waar gebeurde volksverhalen in het boek een plaatsje gevonden. Ook de Cocaïne fabriek heeft echt bestaan.

De verzetsdominee de Jong en koerierster Annie?

Hantje de Jong was een leidersfiguur in het Rotterdamse verzet, die voor het einde van de oorlog is gefusilleerd. Voor Annie staat mijn moeder, die goddank de oorlog heeft overleefd, model. Het zijn inmiddels vergeten mensen, behalve voor hen die ze gekend hebben.

Wat hoop je met het boek te bereiken?

Het is maar een boek. Het maakt me niet zoveel uit. Natuurlijk wil elke schrijver gelezen worden, dat is voor mij niet anders, maar ik ben niet zo ambitieus meer. Wel zou ik willen dat Rotterdammers meer oog zouden hebben voor de geschiedenis van hun stad. Als dat kan met mijn boek, graag.